Gruba seçilen moderatörler aşağıda belirtilen yönlendirmeler doğrultusunda grubu yönetmelidir. Yöneticilerin bu yönlendirmelere uymaması durumunda iki kere uyarı alırlar. İkinci uyarının ardından yine yönlendirmelere uymadıkları tespit edilirse yönetim yetkileri ellerinden alınır.

Yönetici Yönlendirmeleri

1- Grup yöneticileri üyelere karşı saygılı olmalıdır. Eğer bir üyeden kişisel olarak hoşlanmıyorsa bu durumun yönetimine etki etmesine izin vermemelidir.
2- Grup yöneticileri yönetim araçlarını kişisel çıkar ve reklam amacıyla kullanmamalıdır.
3- Grup yöneticileri yeni kurallar ve kural hükmü taşıyan duyurular yayınlayamaz. Başa tutturulan gönderiyi değiştiremez.
4- Grup yöneticileri belirtilen kuralları uygulamakla yükümlüdür. Eğer yöneticilerden biri kurallardan birini anlamadıysa Grup kurucusuna sormak zorundadır. Belirsiz bir kuralı kendi hükmüyle dolduramaz.
5- Yöneticiler iki üyenin ideolojik tartışmaları arasında taraf tutmamalı, eğer bir saygısızlık varsa iki üyeyi de eşit şekilde yargılamalıdır.


Grup Kuralları’nın Yöneticilere Açıklanması

1- Siyaset yapmak yasaktır = Siyaset yasağı en ağır Türkiye’deki güncel siyasi olaylar hakkındadır. Bu paylaşımların hiçbir istisnası yoktur. Paylaşımların onaylanmaması, yorumlarda siyaset yapanların uyarılması gerekir. Fakat Soğuk Savaş dönemine kadar olan Türk siyasi tarihi “Siyasi Tarih” başlığı anlamında değerlendirilir ve paylaşımlar günümüz siyasetiyle paralellik göstermediği sürece paylaşılmasına izin verilmektedir. Ayrıca diğer ülkelerin siyasi olayları da güncel olsa bile paylaşılabilir. (Örneğin: ABD seçimleri gibi)

2- Adult içerik paylaşmak yasaktır = Açıklamaya gerek yok.

3- Kişilere yönelik küfürler yasaktır. (Abartılmadıkça kısaltmalar kullanılabilir) = Tartışmalarda küfür kullanılmasa bile tarafların birbirini aşağılaması bu yasak içinde değerlendirilir. İki tarafın da susturulması gerekir (Susturma süresi yöneticilere bırakılmıştır. Fakat bu süre kişinin hakaret derecesine göre değerlendirilmeli ve mantıklı bir karar verilmelidir. Örneğin sadece birini aşağıladıysa ve ailevi küfür kullanmadıysa en fazla bir hafta susturma yeterli olacaktır.)

Küfür kısaltmaları arasında da amk, aq, (kişilere yönelik olmadığı ve abartılmadığı müddetçe oç) gibi kısaltmalara izin verilmektedir.

4- Reklam yapmak yasaktır = Açıklamaya gerek yok.

5- Grup konusuna aykırı paylaşımlar yasaktır = Yani paylaşımlar ağırlıklı olarak tartışmalar üzerine olmalıdır. Fakat üyeler mizahi paylaşımlar dışında kültür, tarih, bilim gibi konularda da paylaşım yapabilir. Yöneticilerin bu paylaşımları da onaylaması gerekmektedir. Bu kuralın konulma amacı grubun ana odak noktasını belirlemektir. Üyelerin paylaşım yaparken kendini kısıtlı hissetmemesi gerekiyor.


Son güncellenme tarihi: 29.09.2020 22:24