Mavililer dahil çoğu Facebook grubunda reklam yapmak yasak. Bazı gruplarda reklamın tanımı net olmamakla beraber Mavililer'de bu tanım oldukça net ve kapsayıcı. Kişisel çıkar sağlayacak bütün linkler ve referans kodları reklam olarak kabul edilir ve yasaktır. Discord linkleri de buna dahildir. 

Bazı paylaşımlar oluyor ki bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde gizli reklam barındırıyor. Burada paylaşan kişileri suçlamak istemiyoruz. İyi niyetli bir şekilde kişilerin bunu bilinç dışı bir şekilde yaptığını düşünüyor ve bu yüzden bu kişilerin sadece paylaşımını siliyoruz. Bu yazımız da grup üyelerini uyarma amaçlı değil, grup moderatörlerini eğitme amaçlıdır. 

Yukarıda gördüğünüz paylaşım ilk başta çok masum gözükebilir (paylaşan kişi gerçekten de masumca sebeplerle paylaşmış olabilir) fakat içerisinde bir takım reklam unsurları barındırıyor. Bunlara tek tek göz atalım.




İlk olarak paylaşımdaki "artık twitchte satisfactory serime başlıyorum" kısmı dikkat çekiyor. Kişi burada açık bir şekilde Twitch kanalından yayın yapmaya başlayacağını duyuruyor. Kabul edersiniz ki Twitch yayın duyurusu yapmak bir reklam çeşididir. Grupta birçok kişinin Twitch'te kişisel yayınlar açtığını tahmin ediyorum. Benim düşünceme göre belirli bir kitleye hitap etmeyi başarmış diye bir üye diğerlerinden farklı olarak reklam yapma hakkı kazanmış olmaz. Eğer bu yayınları takip eden ve neden artık yapmadığını soracak bir kişi varsa bu kişi grup üyesine özel mesaj yoluyla ulaşıp sorabilir. 20-30 kişilik bir izleyici kitlesi için 35.000 üyelik bir grupta reklam yapmak ve anasayfayı işgal etmek gereksizdir.


İkinci olarak da "reklam olmasın link koymayacağım" bölümünü inceleyeceğiz. Eğer reklam olmasın istiyorsan direkt bunu yazma. Eğer link koymayacağını söylersen insanlar doğal olarak senden link isteyecektir. Bu şekilde insanları yönlendirmiş oluyorsunuz. Paylaşımın yorumları da bu dediğimi doğrular nitelikte. Çünkü atılalı uzun süre olmamasına rağmen birçok kişi link istemeye başlamıştı.

Sonuç olarak paylaşımı yapan kişiyi suçlamıyoruz. Belki isteyerek, belki de istemeyerek yaptı. Her iki türlü de sonuç aynı: Bu paylaşım reklam içeriyor ve silinmesi gereken paylaşımlar arasında. Merak edenler için paylaşım sahibi susturma dahi yemedi. Sadece ihlalleri onunla paylaştık.

Yazıyı sonuna kadar okuduğunuz için teşekkürler. İyi günler.